Wat is Titeren?
Titeren is een betrouwbare wijze om bij honden (maar ook katten en paarden) antistoffen in het lichaam te meten. Via afname van een druppel bloed wordt een eenvoudige en snelle test gedaan. Pups krijgen antistoffen (antilichamen) van de moederhond mee. Titeren meet de materialen antilichamen en antilichamen die zijn aangemaakt na een vorige vaccinatie, waardoor je weet of het dier al dan niet beschermd is. Afhankelijk van de uitslag kan er op maat worden gevaccineerd en kan er een onnodige vaccinatie worden voorkomen.
Waarom een titerbepaling?
Vaccinatie ’op maat’, hierdoor wordt onnodig vaccineren beperkt. Beschermd = beschermd, je kan niet meer beschermen, wanneer het dier al beschermd is. Overdosering is niet goed, zeker voor een jong en kwetsbaar dier. Het is vooral belangrijk bij dieren die eerder gevoelig hebben gereageerd, bijwerkingen hebben van vaccinaties of bij zieke dieren met bijvoorbeeld een auto-immuunziekte of epilepsie, maar ook oudere dieren waarvan de natuurlijke afweer toch al door de leeftijd iets afneemt kunnen negatief belast worden. Er zijn steeds meer onderzoeken betreffend de ongunstige bijwerkingen van vaccinaties. Veel bijwerkingen worden (nog steeds) niet vermeld, zeker niet de bijwerkingen op langere termijn.
Opstellen van een individueel vaccinatieschema voor pups nodig?
De praktijk heeft aangetoond dat titeren helpt bij het bepalen van het beste moment om te starten met vaccineren. Maternale immuniteit speelt hierbij een belangrijke rol. Controle of vaccinaties zijn aangeslagen is belangrijk. Het gebeurt regelmatig dat vaccinaties niet aanslaan, wanneer er nog maternale antistoffen aanwezig waren op moment van vaccineren. Door middel van titeren wordt dit voorkomen.
- Check bij honden van één jaar om te weten of er voldoende antilichamen zijn aangemaakt en om te bepalen of een booster vaccinatie wel zinvol is.
- Check bij ouderdieren om te bepalen of ze beschermd zijn
- Check indien de vaccinatiestatus onbekend is of bij dieren, waarvan de papieren mogelijk niet correct zijn. Dit kan mogelijk voorkomen bij honden uit het buitenland.
Titeren is een eenvoudige handeling die door een reguliere dierenarts wordt uitgevoerd.
Er wordt 1 druppel bloed, meestal bij de voorpoot, afgenomen. De meeste honden laten het makkelijk toe, het doet geen pijn en is niet erg stressvol. Het duurt hooguit een paar minuten en daarna is het ongeveer 30 minuten wachten op de uitslag. Deze wordt besproken en direct in het paspoort/ vaccinatieboekje geplakt en afgetekend. In overleg kan er ook (indien nodig) ook gevaccineerd worden.
Wat wordt er gemeten bij het titeren?
Er worden bij de titerbepaling Distemper, Parvo en Hepatitis antistoffen gemeten.
Uit deze drie bestaat namelijk ook de D-H-P-vaccinatie.
Rabiës, Leptospirose (ziekte van Weil), Kennelhoest worden niet gemeten.
Komt de titerbepaling in het paspoort?
De uitslagen en de datum voor een volgende titerbepaling worden samen met het stripje, in het paspoort ingeschreven, zodat dit ook officieel te tonen is voor pensions, shows, wedstrijden, reizen en in het buitenland.
Hoe lang duurt het na een vaccinatie voordat een hond meetbare antilichamen heeft?
Na vier weken zijn er normaliter voldoende antilichamen aangemaakt en heeft het zin om ter controle een titerbepaling uit te voeren, om te zien of een vaccinatie is aangeslagen.
Hoe lang is een reguliere vaccinatie of een positieve titerbepaling geldig?
Indien er op de juiste wijze en op het juiste moment wordt gevaccineerd, kan de aanwezigheid van de desbetreffende antilichamen minstens 3 jaar tot levenslang zijn. Elke dierenarts leert dit in zijn of haar opleiding. Het is dus ook heel vreemd dat er nog steeds jaarlijkse vaccinaties door dierenartsen uitgevoerd worden terwijl dit dus echt onzin is.
Meten is weten en zo voorkom je onnodige belasting van de gezondheid van je hond op verantwoorde wijze.